De Bloasbuk

-->


Historie Hofkapel de Bloasbuk

Kapel historie

Ontstaan

Hofkapel de Bloasbuk is opgericht in 1952 te Budel. De kapel bestond daarmee eerder dan carnavalsvereniging ‘de Buulder Buk’, welke in 1953 is opgericht.
Kapel de Bloasbuk bestond bij oprichting uit ongeveer negen leden. Leo en Tjeu Jacobs, Bèr Meusen, Ward Wijlaars, Jos Verhoeven, Siês Lucas, Wim van Moorsel, Pietje Rooijmans en Sjefke Duisters waren de gangmakers van het eerste uur. Ze waren allemaal lid van harmonie Eendracht Maakt Macht (ook uit Budel) en ze gingen op zondag na de mis in café de Wielerbaan voor hun plezier muziek maken.
De muzikale start van de Bloasbuk vond plaats in 1954, uiteraard eerst met oefenen. De eerste echte optredens waren in 1955 samen met de eerste prins van Budel: Jan Rooymans. In de beginjaren bleef de Bloasbuk enkel actief tijdens het carnavalsseizoen. Ook door de carnavalsvereniging uit Gastel (naburig dorp) werd veelal een beroep gedaan op de Kapel uit Budel.

Ontwikkeling 

Vanaf de jaren zestig werden onder leiding van Vorst Mêls Brugmans de eerste buitenlandse optredens verzorgd. Zo ging de kapel enkele jaren naar Düsseldorf en werd is de kapel mee geweest op een tweedaagse boottocht over de Rijn. De hoofdactiviteit bleef echter het carnavalsseizoen.


Tijdens het carnavalsseizoen was ieder weekend wel ergens iets te doen. De kapel speelde altijd alle nummers uit het hoofd en op gehoor. Er waren geen partijen en er werd zelden gerepeteerd. Het repertoire was in die tijd ook beperkt tot slechts een aantal nummers. Het belangrijkste nummer van de kapel was natuurlijk de ‘Buulderbuk mars’, het eigen carnavalslied van carnavalsvereniging De Buulder Buk. De Bloasbuk speelde op het prinsenbal, kasteleinsbal en op de zittingen van Budel. Ook werden samen met de prins van de Buulderbuk alle recepties uit de regio bezocht. Na deze recepties speelde de Bloasbuk samen met andere kapellen uit de regio, wat altijd uitmondde in een groot feest.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Door een uitbreiding van activiteiten tijdens carnaval gedurende de jaren werden er meerdere nummers aan het repertoire toegevoegd. Met name de zittingen zorgden ervoor dat er nieuwe nummers nodig waren. Hiervoor werd er op zondagmorgen gerepeteerd in café de Wielerbaan, in latere tijden ook onder leiding van een heuse dirigent. Later werd er gerepeteerd in café de Bellevue.

Het repertoire van de Kapel werd uitgebreid met Duitse Schlagers en Tsjechische polka’s. De kapel werd meer en meer gevraagd om artiesten te begeleiden. Meest bekende voorbeeld hiervan is de samenwerking met de Elmari zusjes. Omdat de kapel naast hoempapa muziek ook serieuze nummers ten gehore bracht, is de naam van boerenkapel gewijzigd naar Hofkapel De Bloasbuk.

Huidige bezetting

Door de jaren heen heeft Hofkapel de Bloasbuk een grote verjongingskuur ondergaan. Naast leden van de oude garde, bestaat het muziekgezelschap uit een groot aantal jeugdige twintigers en dertigers. Alle leden zijn nog steeds verbonden aan harmonie EMM uit Budel, waardoor alle muzikanten een uitstekende muzikale basis hebben. De jeugd heeft ook duidelijk inbreng in de muziekkeuze. Naast oude klassiekers als de Festwies polka en de Buulderbukmars wordt het repertoire ieder jaar aangevuld met nieuwe frisse nummers.

De focus van de Bloasbuk ligt niet enkel meer op het carnavalsseizoen. Hofkapel de Bloasbuk is inzetbaar bij allerlei festiviteiten. Daarnaast gaat Hofkapel de Bloasbuk eens in de zoveel jaar op reis. Door de jaren heen heeft de kapel gespeeld in onder andere Tsjechië, Koblenz, de Eifel, Monschau en Trier.

De brede inzetbaarheid van de Bloasbuk blijkt ook uit het feit dat ze op aanvraag medewerking verlenen aan serieuze aangelegenheden, zoals het muzikaal begeleiden van avondwakes.
Op dit moment bestaat het bestuur van de Bloasbuk uit voorzitter Teun van Lierop, penningmeester Rob Meusen, secretaris Marijn Derks en muzikaal leider Koen Meusen.

Naast bovengenoemden, bestaat de Bloasbuk uit de volgende vaste leden:
Gijs van Hunsel, Oliver Bartman, Nellie Meurkens, Willem van Lierop, Bas van Buul, Björn LooymaGroepsfoto 2013ns, Pierre Roost, Robert van den Broek, Willem Govers, Hugo de Greef, Thijs Scheffers en Sander Derks.

Niet te vergeten zijn natuurlijk ook ons steunend lid Jan Meurkens en vaste invallers Pieter Lambers en Rob Lenders

Frühshoppen

Hofkapel de Bloasbuk heeft bij het carnavalsvierend publiek veel goodwill gekweekt door het opstarten van het frühshoppen in de Wielerbaan. Dit frühshoppen is spontaan ontstaan tijdens carnaval. Verschillende muzikanten hebben op zaterdagavond afgesproken om op zondagmorgen terug te komen om muziek te maken en carnaval te vieren. Dit werd zo goed ontvangen dat er later zelfs een tent bijgezet moest worden. Toen de repetities van de Bloasbuk zijn verhuisd naar café De Bellevue, is ook het frühshoppen verhuisd naar de nieuwe stamkroeg van de kapel. Het idee van het frühshoppen is gedurende de jaren ongewijzigd en trekt ieder jaar een grote massa carnavalsvierders naar de Bellevue.